search
menu

Gánt

Megosztás

Gánt

Gánt egy német nemzetiségi kisközség a Vértes Tájvédelmi Körzet területén.

A település már a 12. században már létezett, a török időkben elnéptelenedett majd a 18. században német telepesek népesítették be a települést. A 20. század elején sokan kivándoroltak Amerikába, majd a II. világháború után a lakosság felét Németországba telepítették ki.

Az 1700-as évek végén épült a Béke téren a Mária-kápolna, amelyben Szűz Mária 80 cm-es öltöztethető festett faszobra található. A szobor öltöztetéséről 200 éve folyamatosan gondoskodnak a lakosok. A legenda szerint a szobor egy móri bárónő ajándékaként került Gántra. A Mária-kápolna búcsúját szeptember 8-án tartják.

A község déli határában egy elhagyott bánya helyén található a Balás Jenő Bauxitbányászati Múzeum, amely Fejér megye bauxitbányászatát mutatja be. 1926-ban a gánti bánya a magyarországi bauxitbányászat egyik központja volt, 1938-ban a világ bauxittermelésének 1/5-ét adta. A múzeum mellett található Bauxit Földtani Parkban, amely Európa első külszíni fejtése volt, a földtörténeti folyamatok, változások, az ásványok kialakulása tanulmányozhatóak.

A Vértes tövében, Gánt-Bányatelepen, az erdő mellett található a „Fecskepalota”, ahol sérült és mozgássérült  gyermekeket üdültetnek.

Forrás: www.gant.hu

 

 

Hasonló találatok