search
menu

Csetény

Megosztás

Csetény

Csetény a Bakony keleti lejtőjén, a Zirc-Mór közötti országút mentén, Zirctől mintegy 15 km-re  terül el.

A legelső településnyomokat a neolit korban találták meg a régészek, ekkortól folyamatosan lakott volt a falu vagy határának valamely része a rómaiakon keresztül napjainkig.

A község első okleveles említése a 14. század elejéről való, de a régészeti leletek és a névadás módja szerint ennél
lényegesen, évszázadokkal idősebb a falu.  A török kori adóösszeírásokban folyamatosan szerepel, nem válik pusztává. 1637-ban kapja adományként az Esterházy-család.  1891-től a Holitscher-család kezd nagyarányú építkezésekbe a községben. Az első világháború után a falu fejlődése átmenetileg megtorpant, a munkanélküliség nagyarányú kivándorlást eredményezett, és a két világháború is sok polgári és katonai áldozatokat követelt a falutól. A 2. világháború után a környéken nyíló bányák és a néhány ipari üzem, valamint a helyben alakult termelőszövetkezet és a cipőüzem nyújtott megélhetést az itt élőknek.

Az utolsó, érintetlenül hagyott parasztházban megismerhetjük a falusi élethez tartozó eszközöket, tárgyi emlékeket.

A Holitscher-kastély és kastélypark műemlék jellegű, egykori barokk, majd az évszázadok során többször átépített és megtoldott kastély. Névadója Holitscher Károly, az épület utolsó tulajdonosa, egykori országgyűlési képviselő, bankelnök, nagybirtokos.
Az épület építési idejét nem ismerik, de 1747- 49. között már említik, mint Eszterházy Imre tulajdonát.

Jelenleg a kastély földszintes részét 1993-94-ben az önkormányzat támogatásával közművelődési célokra újíttatta fel a Holitscher Kastély Felújító Társaság Alapítvány. Az emeletes szárny felújítási munkái 2000-ben kezdődtek, és még napjainkban is tartanak.  A kastély körül található, több mint l6 hold területű, angol mintára telepített park történetéről, életkoráról nem sokat tudunk. A park elődje talán a kastély körül meghagyott ősi erdő lehetett, melynek még létező legidősebb fái 25o-3oo évesek, első említése 1846-ból való. Jelenlegi állapota inkább gondozott parkerdő jelleget mutat, mint a két világháború közötti egykor egzotikus növényekkel telepített arborétumot.

www.cseteny.hu

Hasonló találatok