search
menu

Csákvár

Megosztás

Csákvár

A település a Vértes délkeleti peremén fekszik. Csákvár római kori elődje Floriana volt, ebből a korból gazdag leletanyaga került elő. A XI-XII. században kis föld-vagy kővár állott itt, a török háborúk során sokat szenvedett a település.  A XVII. századtól az Esterházy család birtoklása alatt kapott erőre. Az 1810-es években a környéken bekövetkezett földrengéssorozat komoly károkat okozott az épületekben. A II. világháborúban Magyarország legszörnyűbb helye volt a Vértes, itt hullámzott a front három hónapig.

A város a Dunántúl fazekasságának központja volt, 193 helyi mester tartozott a fazekas céhhez. Az 1600-as évek elejétől éltek itt fazekasok, már a fazekasmesterség kissé a háttérbe szorult. Csákvár fazekas népművészete ma is virágzik. Működik
egy Fazekas Emlékház a településen, ahol különböző eszközök és szerszámok, félkész és elkészült edények segítéségével ismerhetjük meg a csákvári fazekasság múltját. Előzetes megrendelés alapján lehetőség nyílik fazekas bemutató megtekintésére és az agyagozás, korongozás fogásainak elsajátítására is.

Az egykori csákvári tűzoltószertár tűztornyos épülete a helyet a Csákvár Emlékháznak, ahol állandó kiállítások láthatóak a múzeumalapító Kovács László Pál egykori református kántortanítóról, a csákvári születésű Dr. Csányi Lászlóról, aki a Magyar Rádió Gyermekkórusának alapítója volt, illetve a Háry
János daljáték csákvári bemutatásáról.

Négy kiállítóteremben különféle időszaki kiállításokat láthat az érdeklődő, illetve alkalmanként egyéb rendezvények, gyermekfoglalkozások vannak.

Csákvár központjában áll a lenyűgöző méretű Esterházy-kastély, amelyet egy 2,5 km2 területű angolpark vesz körül. Az épület eredetileg barokk stílusú, részben Fellner Jakab tervei alapján épült, azonban az építkezések befejezésére klasszicista külsőt öltött.

Az angolpark rendezésénél a táj adottságait is figyelembe vették és az őshonos fajok közé új fafajtákat is telepítettek. Az 1800-as évek földrengés sorozatánál a kastély is súlyos károkat szenvedett. A kastélyt az Esterházy család 1945-ig lakta, a háború alatt a berendezések károsodtak vagy széthordták azokat.

Napjainkban a  Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház Csákvári Gyógyintézete működik a falai között.

A Csákvár és Gánt közötti területen indul el a Vértes természeti jellegzetességeit bemutató Haraszthegyi botanikai és Geológia tanösvény.

A Vértesi Naturpark a Vértes természettudományi kutatásait, értékeit bemutató múzeummal és oktatóközponttal rendelkezik.

www.csakvar.hu

Hasonló találatok