search
menu

Csákberény

Megosztás

Csákberény

Fejér megye északnyugati részén a Vértes-hegység déli nyúlványai tövében fekszik a település. Már a kőkorszakban is lakott terület volt, a Római Császárság idejében itt vezetett keresztül az Aquincumból Mogentiana (Óbuda-Keszthely) felé vezető hadiút, mely mentén a III. és IV. században két római telep is állt.1237-ben említik először. Csákberény először 1543-ban került a török birtokába és 144 évig volt török kézen. VI-VIII. században avarok lakták a területet. Az 1200 sírból álló avar temetőből páratlanul gazdag gyöngylelet került elő. 1231-bentűnik fel Orondpuszta neve. Az 1300-as években Csókakő várának birtoka volt, majd 1543-ban török kézre került és 144 évig uralták is kisebb-nagyobb megszakításokkal. Ez megviselte a vidéket és a falu pusztává vált. 1667-ben kezdték Orondpuszta újratelepítését. akik magukkal hozták a református vallást is. 1843-ban és 1844-ben Péter és Pál napkor jég pusztította el a termést, ekkor a katolikus hívek megfogadták, hogy Péter és Pál Apostolok ünnepén imádkozni fognak Istenhez. A gyülekezet tagjai a fogadalmat a mai napig tartják.

Forrás: www.csakbereny.hu

 

Látnivalók

 

Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum

2014. október 22-én került átadásra „Gróf Merán Fülöp Vadászati és Erdészeti Múzeum” és a “Vértesi Panoráma Tanösvény”. A gyűjtemény a Vértes vadászati és erdészeti múltját és kisebb részben jelenét is méltó módon mutatja be. Egy 80 m²-es helyiségben kapott helyet a Vértes jellemző élőhelyeit és állatvilágát bemutató dioráma és a 70 fős előadó-és oktatóterem. A környezeti nevelést segíti a 4620 méter hosszúságú, a Vértes egyik legszebb kilátópontját is érintő Vértesi Panoráma Tanösvény. A tanösvény szabadon látogatható.

8073 Csákberény, István u. 66.

Nyitva tartás:

Kedd-péntek: 10-15, szombat: 10-16 , vasárnap előre egyeztetett időpontban 10 fő felett

​Hétfő: szünnap

​A múzeum nemzeti ünnepeken zárva tart.

www.meranmuzeum.hu

 

Orondi szőlőhegy és pincesor

A csákberényi sportpálya melletti útról indul az Orondi szőlőhegyen át vezető borút, amely átvezet felújított pinceházak előtt halad végig, ahol meg-megállhatunk egy-egy pohár finom móri borra.

Tájház

Csákberényben a mai napig fennmaradt a hagyományos paraszti kultúra, a Petőfi u. 11. szám alatt található gyönyörű tájházban ezt meg is lehet ismerni. Több mint húsz évig folyt a hagyományos gazdálkodási kultúrára jellemző tárgyi emlékek gyűjtése, amellyel a parasztportát berendezték. A tájházhoz érve az az érzése támad a látogatónak, hogy a házat lakják. A régi ólat és az istállót benépesítették háziállatokkal, disznó, ló, kecske, liba, kacsa és pulyka is van itt. A csákberényi asszonyok, közöttük a 84 éves Pánczélné Boros néni úgy rendezték be a házat, hogy az minden részletében autentikus legyen.

8073 Csákberény, Petőfi u. 11.

Nyitvatartás: bejelentkezés alapján

tel.: 06 31 320 96 62 (Udvariné Boriska néni)

 

Orondi szőlőhegy és pincesor

A csákberényi sportpálya melletti útról indul az Orondi szőlőhegyen át vezető borút, amely átvezet felújított pinceházak előtt halad végig, ahol meg-megállhatunk egy-egy pohár finom móri borra.

 

+ 1 tipp:

Csákberény határában, a régi malomnál  áll egy egy különleges installáció, amely „A Földből kitörő metrókocsi” címet kapta és Zsemlye Ildikó alkotása, a rajta található graffitiket két svéd művész készítette.

 

 

Hasonló találatok