search
menu

Bodajk

Megosztás

Bodajk

Bodajk Fejér megye északnyugati részén található 4132 lelkes város. A település a Bakony északkeleti lábánál, a hegységet a Vértestől elválasztó Móri-árokban fekszik. A látnivalókban, nevezetességekben bővelkedő települést a Bakony egyik keleti
kapujának is szokták nevezni.

Bodajk egyik legrégebbi Mária-kegyhelyünk. A római katolikus kegytemplom 1728-1742 között épült. Kegyképe, az évente szeptemberben Mária napon megtartott búcsúján, több ezer zarándokot vonz. A szent hely közelében épült meg a 1744-1747 között a kapucinusok kolostora, mely ma a római katolikus plébánia. A település fölött magasodó dombon áll az 1736-ból származó barokk Kálvária, ahonnan nagyszerű kilátás nyílik a környékre. 1736-ban a Kálvária-hegy felszentelésekor készültek el a stációk és a kőkereszt, A Kálvária-kápolna egy évvel később épült fel.  A Kálvária-hegy aljában a török időkig egy kis kápolna állt, a romjait a kapucinus templom építkezésekor találták meg.

Bodajk másik ismert épülete a  Hochburg-Lamberg-kastély, amely  1837 és 1839 között épült, klasszicista stílusban, Miske József megbízásából. Jelenleg romos állapotban van, felújításra vár, nem látogatható.

Bodajk református temploma 1788-ban épült. Az 1990-es években az egykori bodajki fürdőt újjáélesztve tófürdőt hoztak létre. Napjainkban a karsztvízszint emelkedése miatt, a természetközeli állapot visszaállításán dolgoznak. A település határában áll a vízimalom, a helytörténeti kiállításokon Bodajk múltjának emlékeivel ismerkedhetünk meg.
Bodajk város egyik nevezetessége a Kesellő-hegy oldalában, az elhagyott kőbányában kiala- kított szoborpark.

A város fölött felvonóval ellátott sípálya található.

A település leglátogatottabb eseményei a búcsú és a Városnap rendezvénysorozata.

 

Hasonló találatok