Egyesületeink/szervezeteink:

Móri Néptáncbarátok Egyesülete

Bemutatkozás

Íme itt a mi kis bemutatkozásunk, fogadd táncos szeretettel 🙂

2000-ben a Borbarát Hölgyek Egyesülete Szabó Andrea és Möllmann Erzsébet ajánlására táncházat hírdetett, melyet nagy érdeklődés övezett. Az érdeklődőkből összeállt egy kis csapat, fiatalokból és gyerekekből, akik fontosnak tartották a magyar népi hagyományok megismerését és ápolását. Így jött létre a Forgatós Néptáncegyüttes. A táncegyüttes kis- és nagycsoportját Marton János vezette, a gyerekek tanításában Fodor Mária segédkezett, aki a móri Petőfi Sándor Általános Iskola „Vadrózsa” tánccsoportjának vezetője.

Tánccsoportunk immáron 11 éve működik. Rengeteg fellépést tudhatunk magunk mögött, bel- és külföldön is. Évente több alkalommal jelenünk meg városi és egyéb ünnepségeken, rendezvényeken. Táncoltunk már március 15-i ünnepen a Fehérvári Huszárokkal, jelen voltunk a móri augusztus 20-i nemzeti ünnepen, illetve többször szerepeltünk a Bornapok megnyitóján és gáláján. Ezenkívül sokszor reprezentáltuk városunkat, borvidékünket a budapesti és bécsi Utazás Kiállításon, a Budapesti Bor és Pezsgő Fesztiválon, vagy az „Egy nyár a Lánchídnál” nevezetű rendezvényen. Részt vettünk több helyi iskola és cég műsorában illetve esküvőkön és születésnapokon is színesítettük a programot.

Több alkalommal látogattunk el testvérvárosunkba, Freudenbergbe, ahol mindig fergeteges sikereket értünk el. Szívélyes vendéglátásuk, örjöngő tapsviharuk várt ránk. Többek között megkaptuk a német várostól „A 2004-es év legjobb sportolói” díjat. 2009. tavaszán Luxemburgba is sikerült eljutnunk a Csókakő-Hiefenech testvérkapcsolat meghívásának eleget téve.

A Borbarát Hölgyek és a privát felajánlások támogatásával csoportunk előbb-utóbb saját lábra állt, így 2007 óta működünk egyesületként, ekkor alakult meg a Móri Néptáncbarátok Egyesülete. Az egyesület tagjai egyben a Forgatós Táncegyüttes alapítótagjai is, így tudásukkal és tapasztalataikkal a háttérből segítik az ifjabbakat és az új táncosokat. Évente nyújtunk be pályázatokat és így finanszírozzuk a kirándulásokat, fellépő ruhák varratását, táncházakat és természetesen az elmaradhatatlan tánctáborokat.

Minden évben nagy örömmel készültünk a balatonszepezdi, 1 hetes tánctáborba. Egy egész hetet töltöttünk együtt a csapattal, így jobban megismerve egymást és a néptáncot is. Reggel, délelőtt táncoltunk, majd ebéd és kis pihenő után folytatódtak a próbák, melyek hihetetlen energiát adtak mindnyájunknak. Kora este jutott egy kis idő fürdésre a Balatonban, majd kezdetét vehették a közös borozások, bulizások.

Időközben „elöregedtünk”, az akkori fiatal tanulókból családanyák, családapák lettek, így a néptánc háttérbe szorult. Egyesületünk azonban (amelyben „Forgatós”-alapító tagjaink is jelen vannak) fontosnak tartja a néptánc továbbfejlesztését, értékeink és eddigi munkánk továbbvitelét. Így 2009. őszén táncházakat hírdettünk, melyen szép számmal jelentkeztek az érdeklődők.

Jelen munkásságunk a fiatal csapat összekovácsolása és az értékek közvetítése feléjük. Nagy örömünkre 2010. március elején elindult gyermek csoportunk is, több mint 30 fő jelentkezővel.
Tánctáborunkat tavaly Csillebércen, idén Karádon tartottuk és átlagosan 5 napon keresztül napi 7 órában foglalkoztunk a 2010. januárban jelentkezett tagokkal. A táborban megszületett vadiúj koreográfiánk, a rábaközi tánc, melyet a 2011-es Móri Bornapokon mutatunk be a nagyközönség előtt! A 2011-es Bornapokon lehetőségünk nyílt bővebben reklmámozni a néptáncot, csapattagjaink hihetelen ötletekkel és fantasztikus elánnal álltak neki a bornapok szervezésének. A tagtoborzás sem maradt el, a bornapokon a Geszler Pince sátránál mulattunk esténként, ahol sok érdeklődő megállt, fényképeket készítet és természetesen vitt a szóróanyagok egyikéből. Így októberben több, mint 20 új tag csatlakozott a csoporthoz.

A Forgatós Táncegyüttes még soha nem látott méreteket öltött. 11 év után valóban megérkeztünk oda, ahová minden egyes tagunk szeretett volna megérkezni. Móron van magyar néptánc, és nagy sikernek örvend!

Ha megtetszett a bemutatkozásunk és te is fontosnak tartod, hogy valamilyen módon jelet hagyj az utókornak, jelentkezz és állj be csapatunkba!

Várjuk továbbá az egyesületbe belépni vágyókat, akik szeretnek szervezni és támogatnák a csapatot munkájukkal, hozzájárulásukkal!

Móri Néptáncbarátok Egyesülete

Elérhetőségek:

+36-30-377-9157
titkar@moriforgatos.hu
https://www.facebook.com/MoriForgatos
Mór
This site is registered on wpml.org as a development site.