search
menu

MIKSZ Egyesület

Megosztás

MIKSZ Egyesület

2009 májusában az egyik amatőr estünkön Udvardi János Weöres Sándorról tartott irodalmi előadást, s az est végén a tagok kinyilvánították igényüket új szervezeti formában történő működésre. Megalakult a móri MIKSZ (Móri Írók, Képzőművészek Szövetsége), az első önáló móri amatőr művészeti szövetség 35 taggal.

Veres Péter lelkész –szponzorként is- állandó helyszínt adott a móri amatőr szervezetnek, a móri Református Szolgáló Szeretet Házában. Minden hónap első szombatján kaptunk előadó és kiállítóteret és a technikai berendezések használatának lehetőségét.

2009 június 6. volt az első MIKSZ-es találkozónk, közel 100 résztvevő vett részt rendezvényünkön. Az „Irodalmi teadélután” keretében, mindig hívunk vendégírókat, kiadókat, előadókat, akik „profi” módon műhelymunkánkat is előkészítik. Tagságunk publikálási lehetőséget kap a Móri Kristály újságban illetve most már a MIKSZ folyóiratban. 2009-ben a taglétszám már 46 fő, és a támogató kör is bővül. Bőven túlhaladtuk Mór város határait. Jöttek alkotók Balinkáról, Pusztavámról, Bakonycsernyéről, Csókakőről, Csákberényből, Sárkeresztesről, sőt Székesfehérvárról is. Tagjaink minden korosztályt képviselnek. A fiatalok műhelymunkája a „Mór-Zsák” hangsúlyosan fontos számunkra. Rendkívüli tehetségek, sokféle tudással mutatják be műveiket rendezvényeinken. Vannak, akik már több műfajban is képesek amatőr művészi munkára, műhelyépítésre.

Az amatőr művészek között lenni nemcsak közösségépítő és összetartó munka. Megbecsülni az alkotó embert, a tiszta ösztöneit, külön érték. Vannak profi szinten íróink költőink, festőművészeink (első kötetesek, vagy külföldi kiállításokon szereplő képzőművészek). Alkotóink többségének fontos a fejlődés, a csapat és a műhelymunka, a folyamatos megmérettetés.

2009 májusától sok festő és képzőművész kiállítása nyílt meg, írók, költők  mutatkoztak be. Minden rendezvényen hangsúlyozott szerepet kapott a zene, ezzel is színesebbé tettük találkozóinkat. Nagy visszhangja van az előadások hátterében folyamatos kivetítéssel bemutatott képzőművészeti alkotásoknak. Így a kiállításra nem kerülhető műalkotások is láthatók, illetve felvillannak az új még be nem mutatkozott tagjaink alkotásai is

Rendezvényeinknek nagyon sok látogatója van., bővült tagjaink és pártoló tagjaink létszáma.

2009 legsikeresebb bemutatkozás a Bornapokon volt, ahol több helyszínen szerepeltünk. Rendhagyó irodalomóra keretében mindkét móri középiskola tanulói részt vettek telt házzal a Civil házban szervezett „Mi a Haza” c. előadáson. Ezen alkalommal a MIKSZ Székesfehérváron Azurák Mihály tagtársunk verses kötetének bemutatóján is szerepelt.

Másik sikeres találkozónk volt az első önáló móri irodalmi és képzőművészeti újság a MIKSZ karácsonyi megjelentetése. Látványban, tartalomban megújulva, sikerben lehetett részünk, és megtisztelő volt OSZK gratulációja is.

Terveink között szerepel az első móri irodalmi antológia kiadása Szponzori felajánlások eddig kevésnek bizonyultak a kiadvány kiadására.

 A 2010-ben új elemként jelenik meg a műhelymunkánk bemutatása Székesfehérváron és Budapesten. Ezeken a rendezvényeken alkotóink képzőművészeti anyagainak kiállítása mellett irodalmi összeállítással mutatkoznak be tagjaink. Ezzel tagjainknak lehetősége lesz visszajelzést kapni munkájuk eredményességéről és emellett nagyon fontos a kapcsolatteremtés más alkotókkal, így megnyílik egy új lehetőség a fejlődésre, és a megmérettetésre.

 

Elnök: Abonyi Ria
Székhely: 8060 Mór, Szent István tér 5.
Email: moriamatorok@gmail.com

Forrás: http://moriamatorok.gportal.hu/gindex.php?pg=35459798

Hasonló találatok