search
menu

Hagyományos Sváb ételek

Megosztás

Hagyományos Sváb ételek

Aki a városba látogat, gyakran keresi a helyi ízeket. Bemutatjuk mit érdemes keresni, megkóstolni.

Nem is lehetne mással kezdeni, mint a Kvircedlivel, amely egy pohár móri Ezerjóval kóstolandó.

Elkészítése:

A kristálycukrot az egész tojásokkal és a két tojás sárgájával kikeverjük, (kb. 30 percig), majd hozzáadjuk a lisztet, a szalakálit, és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét a nyomóformával megmintázzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk. Másnap vajjal kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten sütjük. Nem szabad barnára sütni, a színe maradjon sárga!

Hozzávalók:

6 egész tojás

2 tojás sárgája

1 csomag szalakáli

60 dkg kristálycukor

1 citrom reszelt héja

 

Szintén népszerű sütemény a Macskapracli.

Elkészítése:

A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzákeverjük a sárgáját. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát jól belenyomkodjuk a kilisztezett formába, majd sütőlapra kiütjük. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon sütjük, vagyis inkább csak szárítjuk.

Hozzávalók:

30 dkg dió

20 dkg porcukor

10 dkg kekszmorzsa

2 tojás fehérje

1 tojás sárgája

Hagyományos Sváb sütemény a Nustangli is, mely nem hiányozhat az esküvői süteményekből.

Elkészítése:

A tojások fehérjét felverjük habnak 35dkg cukorral. A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra sodorjuk. A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára. Végül a tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk. Ha a hab kemény, már kész. (A hab fehér maradjon a tetején!)

Hozzávalók:

50 dkg dió

40 dkg porcukor

20 dkg kekszmorzsa

4 tojás fehérje

2 tojás sárgája

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

 

Esküvők hagyományos éjjeli fogás a paprikás leves.

(A fotó az Öreg Prés Étterem [8060 Mór, Arany János u. 4.] tulajdonát képezi.)

Elkészítése:

A csirkét kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Leveses fazékba zsírt teszünk, ráöntjük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, hozzákeverjük a feldarabolt csirkét, és néhány percig együtt pároljuk. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Ezt követően puhára főzzük.
A tejfölhöz lisztet adunk és simára keverjük. Apránként forró levest adunk hozzá és a leveshez adjuk, majd összeforraljuk. Tejföllel kínáljuk.

Hasonló találatok