A Móri Borvidékről röviden:

Hagyományos sváb ételek

Aki a Móri Borvidékre látogat, gyakran keresi a helyi ízeket. Bemutatjuk mit érdemes keresni, megkóstolni:

Nem is lehetne mással kezdeni, mint a Kvircedlivel, amely egy pohár móri Ezerjóval kóstolandó.

KVIRCEDLI

Hozzávalók:

6 egész tojás
2 tojás sárgája
1 csomag szalakáli
60 dkg kristálycukor
1 citrom reszelt héja
90 dkg liszt

Elkészítése:

A kristálycukrot az egész tojásokkal és a két tojás sárgájával kikeverjük, (kb. 30 percig), majd hozzáadjuk a lisztet, a szalakálit, és a citromhéjat. Tésztává gyúrjuk, 1 cm vastagságúra kisodorjuk. A tészta tetejét a nyomóformával megmintázzuk, majd a minták széle mentén késsel elvagdaljuk. Egy éjszakán át szárítjuk. Másnap vajjal kikent, kilisztezett tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten sütjük. Nem szabad barnára sütni, a színe maradjon sárga!

 

MACSKAPRACLI

Hozzávalók:

30 dkg dió
20 dkg porcukor
10 dkg kekszmorzsa
2 tojás fehérje
1 tojás sárgája
1 evőkanál kakaó

Elkészítése:

A tojások fehérjét a cukorral felverjük, hozzákeverjük a sárgáját. Hozzáadjuk a többi hozzávalót is, és tésztává gyúrjuk. A kész tésztát jól belenyomkodjuk a kilisztezett formába, majd sütőlapra kiütjük. Előmelegített sütőben, alacsony hőfokon sütjük, vagyis inkább csak szárítjuk.

 

Szintén népszerű sütemény a Macskapracli.

Hagyományos Sváb sütemény a Nustangli is, mely nem hiányozhat az esküvői süteményekből.

NUSZSTANGLI – DIÓS RÚD

Hozzávalók:

50 dkg dió
40 dkg porcukor
20 dkg kekszmorzsa
4 tojás fehérje
2 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve

Elkészítése:

A tojások fehérjét felverjük habnak 35 dkg cukorral. A diót, a morzsát és a citromhéjat összekeverjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját. Beleöntjük a felvert tojásfehérje kétharmadát, összegyúrjuk. A tésztát ujjnyi vastagra kisodorjuk. A visszamaradt tojásfehérjét a maradék 5 dkg porcukorral tovább verjük, hogy kemény habot kapjunk, majd ezt rákenjük a tésztára. Végül a tésztát ujjnyi széles csíkokra vágjuk, és előmelegített sütőben, alacsony hőmérsékleten szárítjuk. Ha a hab kemény, már kész. (A hab ne piruljon meg a tetején, maradjon szép fehér!)

 

PAPRIKÁS LEVES

Elkészítése:

A csirkét kisebb darabokra vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Leveses fazékba zsírt teszünk, ráöntjük a hagymát, és üvegesre pároljuk. Félrehúzzuk a tűzről, megszórjuk őrölt paprikával, hozzákeverjük a feldarabolt csirkét, és néhány percig együtt pároljuk. Megsózzuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje a húst. Ezt követően puhára főzzük.
A tejfölhöz lisztet adunk és simára keverjük. Apránként forró levest adunk hozzá és a leveshez adjuk, majd összeforraljuk. Tejföllel kínáljuk.

 

Esküvők hagyományos éjjeli fogása a paprikás leves.

This site is registered on wpml.org as a development site.