search
menu

Móri Borvidék borai

Megosztás

Móri Borvidék borai

Ezerjó:

A Móri Borvidék legfontosabb bora az Ezerjó, mely meghatározta a város történelmét. Szőlőművelés már a török időktől elterjedt a Vértes lábánál és a települést övező dombokon, azonban az Ezerjó szőlő megjelenése pontosan nem behatárolható. Egyes vélemények szerint már a Sváb betelepítések előtt is megtalálható volt a környéken, azonban kétségtelen, hogy sikerét a magas borkultúrával rendelkező betelepülő családoknak köszönheti, akik felismerték az Ezerjó és a helyi adottságok adta lehetőséget.

A szőlő tulajdonságai:
Nem túl nagy számú vesszőt nevel, lugas és magas művelést nem igen kedvel. Igazi “munkás” fajta. Viszonylag korai érésű, fagy és rothadás érzékeny, azonban a fagy nem okoz maradandó sérülést, hamar regenerálódik a tőke. Bogyói nagyok, a savakat jól tartják, fürtje hosszú, nagy méretű, levelei szív alakúak. Őszi színe sárga. Az aszúsodás korán jelentkezik, de nem minden évben megfelelő a töppedt bor készítésre.

Savai férfiasan tökéletesek, jó savkészlettel rendelkezik, íze kissé fanyar, színe zöldes fehér. Illatában keveset mutat, alkoholtartalmában annál többet. Testes bor. A borászok az igényeknek megfelelően, száraz, félszáraz, félédes, édes, bort is készítenek.

Generosa:

A Generosa fajta a ’30-as évektől az Ezerjó fajtából kinevelt fajta. Ízében emlékeztet az Ezerjóra, de magasabb a cukortartalma. Lendületes illat jellemzi.

Királyleányka:

A Móri Borvidék “női” bora.  Kifinomult virágos illat és simulékony savak jellemzik. Harmonikus bor.

Irsai Olivér:

Rendkívül illatos, vidám bor, kissé bodzás hangulattal. Ízében gyümölcsös, ropogós savai kedveltek a fiatalok körében.

Zenit:

A móri fajták közül az egyik legzamatosabb. Illatában almás, bodzás jegyek fedezhetőek fel, enyhe virágos zöngéssel. Ízvilága a gyümölcsöktől a fűszerekig szinte mindent felvonultat, pohártól és hangulattól függően.

Rajnai Rizling:

Igazi Sváb bor. A betelepített családok hozták magukkal a fajtát. Érett, testes bor, melynek aromája hosszan megmarad a szájban. Virág illatú, elegáns savakkal rendelkezik.

 

Chardonnay:

Aranysárga színű, friss, ropogós savtartalmú bor, gyümölcsös illattal és a déligyümölcsökre jellemző ízzel. A Vértes lankáiról származó borok különösen jó karakterrel rendelkeznek a mészköves talajnak köszönhetően.

Zöldveltelini:

Ausztriából származó fajta. Hosszú, tartalmas bor, enyhe savgerinccel. Ízében némi zöldfűszer, fehérbors és fás jegyekkel. Színe zöldessárga.

Tramini:

Aranysárga színű, igazán illatos, fűszeres bor. Lágy savtartalommal, de intenzív zamattal rendelkezik. Valóban harmónikus, népszerű bor.

Hasonló találatok